03 Mart 2024 Pazar, Profesyonel Doğa Yürüyüşü..
"Afyon Çay, Sultan Dağı Gelincik Ana Tepesi......"


03 Mart 2024 Pazar, Profesyonel Doğa Yürüyüşü;
Afyon Çay, Sultan Dağı Gelincik Ana Tepesi.........

Uyarı - 1
yenirota ticari amaç ile hareket eden Resmi ya da Gayr-ı Resmi Günübirlik, Paket Turlar düzenleyen Turizm Şirketi değildir. Herhangi bir birliği, kuruluşa ve federasyona üye değildir. Dağcılık yapmaz.
Ülkemizin doğal güzelliklerine dair bir farkındalık yaratmanın yanında, kendi yaşamını Güzelleştirmek ve Sağlıklı Kalmak için Doğada Uzun Mesafe Yürüme Sporu Yapmayı canı gönülden seven amatör ruhlu doğa sporcularından oluşmuş bir arkadaş topluluğudur.
Doğada Uzun Mesafe Yürüyüşleri doğada her türlü arazide uzun mesafelerde tempolu yürüyebilme, tırmanma ve inme tecrübesi olan ve kondisyonu çok iyi yürüyüşçüler içindir. Çok Zor bir spordur. Ekipteki herkes bunu bilerek hareket eder.
Bir eğlence, kültür, doğa ve meşhuriyet gezisi, mangal, yeme-içme TURU değildir. TUR organizasyonları ile karıştırılmamalıdır.
Her bir rotamız başlangıç saatinden bitiş saatine kadar efor gerektiren, çok ciddi doğa sporları aktivitesi içermektedir.


Sevgili dostlarım,

Üstünden bir ay geçti. Seben tarafından, Hatcagız yaylasından Tembel Yaylası, Tepesi ve kayalık boğazı sıyırıp Köroğluna yollanmak için ikinci bir şans fikri çok cazipti..ancak güneşli ve parlak bir havada... Hava durumu az evvele kadar içimde birbirinden güzel güvercinler uçuruyor, taklalar attırıyordu. Sonra birden, bir saat içinde farklı bir bilgi akmaya başladı haber merkezimize. Sis, yağmur ve rüzgar...

Evet bu hafta neredeyse 4-5 yıldır tekrar ettiğimiz gibi Afyon, Sultan dağı Gelincik Ana haftası. Gün diğer yürüyüş bölgelerine göre güneşli, sıcaklık 10 derece dolaylarında olunca gönlüm bu tarafa kaydı.

Rotamız ; Afyon Çay, Sultan Dağı Gelincik Ana Tepesi....

Sabah kahvaltımızı Sivrihisar'da yapacağız. Emirdag, Bolvadin üzerinden Afyon, Çay ilçesindeyiz. Deresinek değil bu sefer başlangıç noktamız. Çay ilçesinde, Baraj üzerinden gireceğiz bu sefer rotaya. 2000 metreye kadar ortalığa gelişigüzel savrulmuş halat gibi kıvrım kıvrım bir dağ yolunu takip edeceğiz. Sonra günün devam eden bölümünde her arkamıza dönüşümüzde Eber gölü manzarasıyla göz göze geleceğimiz dağcılık modu girecek devreye. Gelincik ana zirvesine önce kuzey, sonra Kuzey batı ve en son zirve faslına Batı yönünden yaklaşacağız. Dağın zirve noktası 2600 küsür metre.

Evet Pazar günü gün boyu parçalı bulutlu, güneşle aydınlanmış oldukça zevkli bir arazide kendimize göre yeni bir Gelincik Ana Zirve rotası çizerken belki kış koşullarının en canlı günlerinden birisini yaşayacağız.

Doğa yürüyüşlerinin zorluk derecesi;
Doğa yürüyüşleri alışkın olmayan birisi için başlangıçta zor bir spordur. Çünkü sabah saat 10:00 ile akşam 17:00 aralığında, gün boyu neredeyse hiç durmadan yirmi kilometrelik engebeli bir arazide yürümek zordur. Ve fakat düzenli doğa yürüyüşü yapan insanlar bir müddet sonra nikotin bağımlılığı gibi böylesi yürüyüşlerin bağımlısı olmaktadırlar. Doğada doğaçlama yapılan iniş ve çıkışlar kimi zaman zordur, kimim zaman da kolay, fakat her şekilde de doğaya ayırdığınız o en kutsal gününüzün en güzel anlarıdır.

Doğa yürüyüşleri kesinlikle bir " her kim katıldıysa o kişiyi hoş tutma, eğlendirme " etkinliği değildir. Doğada Tur atılmaz. Yürüyüşçüler her zaman kendilerini orta ile zor arasında bir yürüyüşe hazırlıklayarak gelirler. O gün o ortama bedenini yorarak ruhunu dinlendirmeye gelmiş hiç kimse "hiç böyle bir yürüyüş ummuyordum.. mahvoldum...öldüm...bittim..." söylem ve serzenişleriyle rahatsız edilmez. Yarı yoldan dönülmez. Yürüyemeyenler için traktör vs...çağırılmaz.

Şehir içinde düzenli yürüyenler, oradan oraya koşturanlan, hareketli bir yaşamı olanlar için daha evvel doğa yürüyüşü yapmamış olsalar bile doğa yürüyüşlerinde başarılı olurlar. Ama unutulmamalı ki yine de zorlanacaklardır.

Masabaşı çalışan, her yüz metrede bir " ne kadar kaldı " diye soran, 3000 metrelerde orman bekleyen süper kafalar, hareketsiz yaşayanlar ise bu yaşam şeklini değiştirmedikleri sürece doğaya çıkmasınlar. Hiç bir zaman tavsiye edilmez.

03 Mart 2023 ; Pazar  Herzamanki gibi Kızılay'da buluşma ve hareket saati 05:00


Doğa Yürüyüşlerine Katılmadan Evvel " Dikkat " Başlığı Altındakileri Mutlaka Okuyun.


Başlama saati : 09:30
Bitiş saati : 17:00
Ankara'ya varış : 20:00
Toplam; 20 - 25 Kilometre aralığındadır.