04 Şubat 2024 Pazar, Profesyonel Doğa Yürüyüşü..
"Seben, Haccağız Yaylası - Tembel Tepe - Köroğlu Zirve...."


04 Şubat 2024 Pazar, Profesyonel Doğa Yürüyüşü;
Seben, Haccağız Yaylası - Tembel Tepe - Köroğlu Zirve.........

Uyarı - 1
yenirota ticari amaç ile hareket eden Resmi ya da Gayr-ı Resmi Günübirlik, Paket Turlar düzenleyen Turizm Şirketi değildir. Herhangi bir birliği, kuruluşa ve federasyona üye değildir. Dağcılık yapmaz.
Ülkemizin doğal güzelliklerine dair bir farkındalık yaratmanın yanında, kendi yaşamını Güzelleştirmek ve Sağlıklı Kalmak için Doğada Uzun Mesafe Yürüme Sporu Yapmayı canı gönülden seven amatör ruhlu doğa sporcularından oluşmuş bir arkadaş topluluğudur.
Doğada Uzun Mesafe Yürüyüşleri doğada her türlü arazide uzun mesafelerde tempolu yürüyebilme, tırmanma ve inme tecrübesi olan ve kondisyonu çok iyi yürüyüşçüler içindir. Çok Zor bir spordur. Ekipteki herkes bunu bilerek hareket eder.
Bir eğlence, kültür, doğa ve meşhuriyet gezisi, mangal, yeme-içme TURU değildir. TUR organizasyonları ile karıştırılmamalıdır.
Her bir rotamız başlangıç saatinden bitiş saatine kadar efor gerektiren, çok ciddi doğa sporları aktivitesi içermektedir.


Sevgili dostlarım,

Parçalı bulutlu, bol güneşli bir hava hakim bu hafta yürüyüş bölgemize. Ben de bu güzel ışığı kaçırmamak için rotamızı Bolu Aladağlar dolaylarında, yine ucu Köroğlu zirvesine dokunan absürt bir çizgide planladım. Hedefe varırız varmayız onu bilemem ama bu günden gördüğüm manzarası ile hepimizi büyüleyecek bir kış günü geçireceğiz.

Evet bu hafta da hediklerimizden büyük yardım alacağız. Kar kalınlığını ortalama 1,5 - 2 metre aralığında tahmin ediyorum.

Rotamız ; Seben, Haccağız Yaylası - Tembel Tepe - Köroğlu Zirve....

Sabah kahvaltımızı Huzur'da yapacağız. Sonra Gerede-Dörtdivan üzerinden Seben yoluna düşeceğiz. Kıbrıscık ayrımına sapacağız. Çok gitmeden Haccağız yaylası varış noktamız olacak. Haccağız yaylasından Köroğlu zirveye çıkmak diğer rotalardan çok da farklı değil fakat hem rota alışılagelmiş değil hem de görüntüler sıradışı. Yaylanın rakımı 1500 metre. Yani Köroğlu zirvesine kadar yaklaşık 12 kilometrelik bir ölçümde 1000 metre irtifa alacağız. Yola çıktık. Önce bölgedeki göknar ağaçları ile teker teker tanışacağız. Hal ve hatırlarını soracağız. Neticede onlar da bir canlı. Hiç yoklarmış gibi yanlarında öylece geçip gitmeyeceğiz herhalde. Bolu Aladağların bu yönünde, yani Batı tarafında orman dokusu 2100 lü metrelere kadar uzanıyor. 2150 den itibaren ağaçlar yalnışlaşacak. Birkaç metre daha yükseldiğimizde keşiş olanlarıyla da selamlaştıktan sonra kayalık bir bölgeye giriş yapacağız. Üstü kar ile örtülü, güneş gören yerleri açılmış kaya bloklarının arasından kıvrılarak Tembel tepenin batı yüzüne ulaşacağız. 2250 metredeyiz. Güzel bir sırt geçişi yaparak Köroğlu zirve ile arasındaki bozağa ineceğiz. ve sonra boğazdan itibaren zirve tırmanışına başlayacağız. Devamına karşılayacağımız kar derinliği karar verecek. Biz hedef ulaşmaya istekliyiz elbet..

Evet Pazar günü de gün boyu parçalı bulutlu, güneşle aydınlanmış oldukça zevkli bir arazide belki kış koşullarının en canlı günlerinden birisini yaşayacağız. Bütün bu hoş vaadlerin akibetini dair tüm gerçekleri sabah 09:30 akşam 17:00 aralığında, derinliğini 1,5-2 metreyi bulacak karlı Köroğlu coğrafyasında adım adım gözler önüne seriyorken her anı tek tek fotoğraflayacağız.

Doğa yürüyüşlerinin zorluk derecesi;
Doğa yürüyüşleri alışkın olmayan birisi için başlangıçta zor bir spordur. Çünkü sabah saat 10:00 ile akşam 17:00 aralığında, gün boyu neredeyse hiç durmadan yirmi kilometrelik engebeli bir arazide yürümek zordur. Ve fakat düzenli doğa yürüyüşü yapan insanlar bir müddet sonra nikotin bağımlılığı gibi böylesi yürüyüşlerin bağımlısı olmaktadırlar. Doğada doğaçlama yapılan iniş ve çıkışlar kimi zaman zordur, kimim zaman da kolay, fakat her şekilde de doğaya ayırdığınız o en kutsal gününüzün en güzel anlarıdır.

Doğa yürüyüşleri kesinlikle bir " her kim katıldıysa o kişiyi hoş tutma, eğlendirme " etkinliği değildir. Doğada Tur atılmaz. Yürüyüşçüler her zaman kendilerini orta ile zor arasında bir yürüyüşe hazırlıklayarak gelirler. O gün o ortama bedenini yorarak ruhunu dinlendirmeye gelmiş hiç kimse "hiç böyle bir yürüyüş ummuyordum.. mahvoldum...öldüm...bittim..." söylem ve serzenişleriyle rahatsız edilmez. Yarı yoldan dönülmez. Yürüyemeyenler için traktör vs...çağırılmaz.

Şehir içinde düzenli yürüyenler, oradan oraya koşturanlan, hareketli bir yaşamı olanlar için daha evvel doğa yürüyüşü yapmamış olsalar bile doğa yürüyüşlerinde başarılı olurlar. Ama unutulmamalı ki yine de zorlanacaklardır.

Masabaşı çalışan, her yüz metrede bir " ne kadar kaldı " diye soran, 3000 metrelerde orman bekleyen süper kafalar, hareketsiz yaşayanlar ise bu yaşam şeklini değiştirmedikleri sürece doğaya çıkmasınlar. Hiç bir zaman tavsiye edilmez.

04 Şubat 2023 ; Pazar  Herzamanki gibi Kızılay'da buluşma ve hareket saati 05:00


Doğa Yürüyüşlerine Katılmadan Evvel " Dikkat " Başlığı Altındakileri Mutlaka Okuyun.


Başlama saati : 09:30
Bitiş saati : 17:00
Ankara'ya varış : 20:00
Toplam; 20 - 25 Kilometre aralığındadır.