25 Şubat 2024 Pazar, Profesyonel Doğa Yürüyüşü..
"Ilgaz, Mülayim Yaylasından Büyük Hacet Zirve..."


25 Şubat 2024 Pazar, Profesyonel Doğa Yürüyüşü;
Ilgaz, Mülayim Yaylasından Büyük Hacet Zirve.........

Uyarı - 1
yenirota ticari amaç ile hareket eden Resmi ya da Gayr-ı Resmi Günübirlik, Paket Turlar düzenleyen Turizm Şirketi değildir. Herhangi bir birliği, kuruluşa ve federasyona üye değildir. Dağcılık yapmaz.
Ülkemizin doğal güzelliklerine dair bir farkındalık yaratmanın yanında, kendi yaşamını Güzelleştirmek ve Sağlıklı Kalmak için Doğada Uzun Mesafe Yürüme Sporu Yapmayı canı gönülden seven amatör ruhlu doğa sporcularından oluşmuş bir arkadaş topluluğudur.
Doğada Uzun Mesafe Yürüyüşleri doğada her türlü arazide uzun mesafelerde tempolu yürüyebilme, tırmanma ve inme tecrübesi olan ve kondisyonu çok iyi yürüyüşçüler içindir. Çok Zor bir spordur. Ekipteki herkes bunu bilerek hareket eder.
Bir eğlence, kültür, doğa ve meşhuriyet gezisi, mangal, yeme-içme TURU değildir. TUR organizasyonları ile karıştırılmamalıdır.
Her bir rotamız başlangıç saatinden bitiş saatine kadar efor gerektiren, çok ciddi doğa sporları aktivitesi içermektedir.


Sevgili dostlarım,

Değişik bir kış dönemini daha geride bırakıyoruz. Mart ayı elinden geleni ardına koymasa da bu işin tadı tuzu kalmamıştır. Basit insanlar olarak var olan koşullarda yaşamaya devam etmek zorundayız. Hafta sonu hava sıcaklığı 17 dereceleri görecek. Bölgemizde gökyüzü mavi, az biraz bulut günü hareket katıyor. Bu hafta hazır gökyüzünü açık seçik yakalamışken geçen yıldan yarım kalan bir operasyon için heyecanlandım. Ilgaz Mülayim Yaylasından Büyük Hacet Tepesinin zirvesi uzun bir mesafe. Kış şartlarında, karda bata çıka günü yetiremiyoruz. Bu hafta şartlar göz kırpıyor. Ve rotamız hazır..

Rotamız ; Ilgaz, Mülayim Yaylasından Büyük Hacet Zirve...

Sabah kahvaltımızı Huzur'da yapacağız. Sonra Çerkeş üzerinden 1,5 saat daha yoldayız. Kadınçayırı, Mülayim yaylası günün ilk adımını atacağımız mevki..Hediklerimizi takmak zorundayız. Kar derinliği en az yarım metre. Yükseklerde daha sığ bir ortam var ona şüphe yok. Orman yolunu kullanarak sakin ve tempolu yükseliyoruz. Arka tarafı Tosya Berçin'e uzanan boğaza geldiğimizde kuzeye dönüp ormana sert bir giriş yapıyoruz. Basamak basamak orman içinde yükseltiğimizde bir anda 2000'lere ulaşmış olacağız. Geriye 560 metre daha yükselmek kalıyor. Ormandan çıkıp Küçük Hacet'i Büyük Hacet'e bağlayan kordona ulaşıyoruz. Artık orman bitti. Güneşli bir hava, ara ara bulutla kucaklaşan heybetli Büyük hacet sürekli karşımızda. Adım adım yaklaşıyoruz. Kar derin ama sert. Tosya sınırları içindeki Hacet tepesinin Güney-Batı altına geldiğimizde klasik güney tarafına değil batı tarafına yöneliyoruz. Yataktan direk zirveye vuracağız.

Evet Pazar günü gün boyu havamız güneşli, ara ara bulutlu...

Doğa yürüyüşlerinin zorluk derecesi;
Doğa yürüyüşleri alışkın olmayan birisi için başlangıçta zor bir spordur. Çünkü sabah saat 10:00 ile akşam 17:00 aralığında, gün boyu neredeyse hiç durmadan yirmi kilometrelik engebeli bir arazide yürümek zordur. Ve fakat düzenli doğa yürüyüşü yapan insanlar bir müddet sonra nikotin bağımlılığı gibi böylesi yürüyüşlerin bağımlısı olmaktadırlar. Doğada doğaçlama yapılan iniş ve çıkışlar kimi zaman zordur, kimim zaman da kolay, fakat her şekilde de doğaya ayırdığınız o en kutsal gününüzün en güzel anlarıdır.

Doğa yürüyüşleri kesinlikle bir " her kim katıldıysa o kişiyi hoş tutma, eğlendirme " etkinliği değildir. Doğada Tur atılmaz. Yürüyüşçüler her zaman kendilerini orta ile zor arasında bir yürüyüşe hazırlıklayarak gelirler. O gün o ortama bedenini yorarak ruhunu dinlendirmeye gelmiş hiç kimse "hiç böyle bir yürüyüş ummuyordum.. mahvoldum...öldüm...bittim..." söylem ve serzenişleriyle rahatsız edilmez. Yarı yoldan dönülmez. Yürüyemeyenler için traktör vs...çağırılmaz.

Şehir içinde düzenli yürüyenler, oradan oraya koşturanlan, hareketli bir yaşamı olanlar için daha evvel doğa yürüyüşü yapmamış olsalar bile doğa yürüyüşlerinde başarılı olurlar. Ama unutulmamalı ki yine de zorlanacaklardır.

Masabaşı çalışan, her yüz metrede bir " ne kadar kaldı " diye soran, 3000 metrelerde orman bekleyen süper kafalar, hareketsiz yaşayanlar ise bu yaşam şeklini değiştirmedikleri sürece doğaya çıkmasınlar. Hiç bir zaman tavsiye edilmez.

25 Şubat 2023 ; Pazar  Herzamanki gibi Kızılay'da buluşma ve hareket saati 05:00


Doğa Yürüyüşlerine Katılmadan Evvel " Dikkat " Başlığı Altındakileri Mutlaka Okuyun.


Başlama saati : 09:30
Bitiş saati : 17:00
Ankara'ya varış : 20:00
Toplam; 20 - 25 Kilometre aralığındadır.